Algemeen
Bijen in het algemeen.
Bijen zijn insecten. Bijen leven in kolonie's. In zo'n kolonie worden de taken verdeeld; De koningin legt de eitjes.
De werksters zoeken het hele jaar door naar voedsel(zij zoeken naar nectar in bloemen).
De mannetjes komen eens per jaar om daar de koningin te bevruchten. Ook spelen ze een rol in de temperatuurregeling van de korf.
Een kolonie woont meestal in een korf bij een imker (een bijenhouder). Meestal zijn deze door mensen gemaakte kolven van gevlochten riet. Zo ziet een korf er uit:
Bijen zijn warmbloedige dieren. Daarom is één van de grootste vijanden van de bijen kou. Vele bijen sterven door een te koud klimaat en een te kort aan voedsel in de winter. Een andere vijand van de bij is de parasiet. Deze dieren kunnen in gunstige gelegenheid het hele nest in een paar dagen ten gronde brengen.
En dan zijn er nog de honingeters. Deze eten de honing van de bijen op. Ter verdedigging steken zij die dieren en dat kost ze hun leven. Een voorbeeld van een honingeter is de beer.
Een andere bekende vijand van de bij is de mens. De mensen vervuilen de lucht. Ze gebruiken bestreidingsmiddelen. Ook brengen mensen virussen over op de bijen. Twee resentelijke genoemde mogelijke oorzaken voor de daling van het aantal bijen op de wereld zijn:
- UMTS-straling
- Genetisch manipuleren gewassen.
Dit allen zorgt voor een dramatisch effect op de bijen.
De Opbouw van een Bij.
De buitenkant van de bij is een laag van stevige stof genaamd chitine. Chitine lijkt ook wel op cellulose (dit is de stof die om de cellen zit van een plant). Een bij heeft altijd een uitwendig skelet.
Het lichaam van de bij bestaat uit drie delen (net zoals de meeste andere insecten):
- De kop
- Het borststuk
- Het achterlijf
De bij heeft ook nog twee vleugels en drie poten aan het borststuk. Ook heeft twee antennen(voelsprieten) aan zijn kop.
De poten en de voelsprieten zijn opgebouwd uit leden. Het achterlijf bestaat uit segmenten. Verder zitten er in het achterlijf openingen en die worden stigma genoemd. Dit zijn de ademhalingsgaatjes waar je meer over vind in het tapje 'ademhaling'.
Verder heeft een bij nog een soort groot oog. Dit heet het facetoog. Deze bestaat uit duizenden kleine oogjes.
De meeste zenuwen van de bij lopen aan de buitenkant.
Het hart van een bij heeft een andere vorm dan het hart van een mens. Dit hart heeft namenlijk de vorm van een lange buis, die loop langs de rugzijde van het achterlijf van de bij. Het bloed van insecten is niet rood, maar gelig. Dit komt doordat er geen rode bloedlichaampjes in het bloed zitten. Het hart is bij een bij aan twee kanten open. Dit heet een open bloedsomloop.
www.bioplek.org/animaties%20onderbouw/insecten8.html
Maak jouw eigen website met JouwWeb